Vervolgpagina-vanaf-de-dom

In ons huis

In ons huis aan de Kanaalstraat is plaats voor zes ernstig zieke mensen, die bij ons ‘gasten’ heten. Zij kunnen of willen niet thuis sterven. Bij ons kunnen ze de laatste fase van hun leven veilig en vertrouwd doorbrengen.

Vertrouwd en veilig
Vertrouwd én veilig, dat zijn in ons huis de sleutelwoorden. Ervaren vrijwilligers zijn – in alle bescheidenheid – dag en nacht aanwezig. Daarnaast werken we met een team van vaste verpleegkundigen. De medische begeleiding blijft (meestal) in handen van de eigen huisarts en indien nodig schakelen we specialistische hulp in. In huis is ‘zorgvuldig handelen’ het uitgangspunt. Wat dit in de praktijk betekent, leest u onder Hoe we werken.

Het huis
Ons hospice is warm en sfeervol ingericht. De grote woonkeuken vormt het hart van het huis. Daarnaast is er een woonkamer, die wij de familiekamer noemen. En je zou het niet verwachten op de Kanaalstraat, maar achter ons huis is een prachtige tuin met terras waar je – als deze schijnt – heerlijk in de zon kunt zitten.

Het huis
Ons hospice is warm en sfeervol ingericht. De grote woonkeuken vormt het hart van het huis. Daarnaast is er een woonkamer, die wij de familiekamer noemen. En je zou het niet verwachten op de Kanaalstraat, maar achter ons huis is een prachtige tuin met terras waar je – als deze schijnt – heerlijk in de zon kunt zitten.

De kamer
Iedere gast heeft een eigen kamer met douche en toilet. De kamers zijn gemeubileerd en voorzien van een hoog-laagbed, internetverbinding, een telefoon, een televisie en een muziekinstallatie. We willen dat gasten zich zoveel mogelijk thuis voelen. Ze mogen dus gerust hun eigen meubels en spulletjes meenemen.

Naasten
De naasten van onze gasten mogen – net als thuis – zelf voor hun dierbaren zorgen. Maar het hoeft niet. Wij verzorgen met liefde de maaltijden en de was. Vaste bezoektijden kennen we niet; onze gasten (en hun naasten) bepalen zelf wanneer zij bezoek willen ontvangen.

Logés
Op de gastenkamer kan een naaste blijven slapen. Voor vijf euro per nacht kunnen logés gebruikmaken van onze tweepersoons logeerkamer. Ze kunnen dan ook in de keuken ontbijten.

Nazorg
Rond het overlijden overleggen we met de nabestaanden wat de persoonlijke wensen zijn. De overledene kan 24 uur in ons huis blijven. Ongeveer twee keer per jaar organiseren we voor nabestaanden van overleden gasten een herdenkingsbijeenkomst.

Wat kost het?
Onze gasten betalen een eigen bijdrage van 40 euro per dag. Veel zorgverzekeraars vergoeden hospicezorg via de aanvullende verzekering. Als dit bij u zo is, declareren wij de kosten meestal rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar. Gasten die geen aanvullende verzekering hebben, krijgen de factuur thuisgestuurd. Wilt u graag in ons hospice verblijven maar heeft u geen aanvullende verzekering en kunt u de eigen bijdrage niet zelf betalen? Neem dan contact met ons op. We zoeken graag samen met u naar een oplossing.

Kosten levensonderhoud
Verblijf, maaltijden, koffie, thee, koekjes, fruit en fris voor de gast zijn bij de eigen bijdrage inbegrepen. Andere levensmiddelen en zaken zoals toiletspullen, betaalt u zelf. Kosten voor huisarts, medicijnen verpleegkundige hulp en andere voorzieningen zijn op dezelfde manier geregeld als thuis.

Lengte verblijf
Wij bieden plaats aan mensen met een levensverwachting van minder dan drie maanden. Soms blijft iemand langer leven dan verwacht. We bekijken dan samen wat wijsheid is: het verblijf verlengen of zoeken naar een andere vorm van ondersteuning. Tijdens het verblijf in het hospice blijven mensen ingeschreven staan op hun eigen woonadres.

Aanmelden
Gasten kunnen zichzelf aanmelden, maar ze kunnen ook aangemeld worden door een naaste of hun (huis)arts. Dit kan telefonisch of per mail. Voor de opname komen we graag een keer kennismaken. Hoe meer we vooraf met elkaar bespreken, hoe beter we de zorg op uw persoonlijke situatie kunnen afstemmen.

Opnames
Opnames vinden plaats van maandag tot en met vrijdag. In het weekend nemen we geen gasten op. Heeft u te maken met een spoedsituatie in het weekend, belt u dan met het hospice en vraag naar de dienstdoende coördinator voor overleg over mogelijkheden na het weekend.

Wachtlijst
Als er in ons huis niet direct plek is, plaatsten we u op de wachtlijst. Ook kunnen we kijken of ondersteuning thuis een optie voor u is. Of een ander hospice in de regio wel plaats heeft, kunt u zien op de website van netwerk palliatieve zorg.

Heeft u nog vragen of wilt u graag een keer komen kijken? Bel of mail ons dan gerust.

Afspraak maken voor een kennismaking

Wij laten u in overleg graag ons huis zien. Bel of mail ons voor een afspraak.

Word vrijwilliger

Wilt u vrijwilliger worden bij ons dan horen wij graag van u: Stadshospice Utrecht zoekt mensen met een groot hart.
> Lees verder

“Het is alweer negen jaar geleden dat mijn vader stierf in jullie hospice. Ik zal die nacht nooit vergeten. Die twee vrijwilligers hebben mij toen zo lief opgevangen.”