Vervolgpagina-vanaf-de-dom

In ons huis

In ons huis aan de Kanaalstraat is plaats voor vier ernstig zieke mensen, die bij ons ‘gasten’ heten. Zij kunnen of willen niet thuis sterven. Bij ons kunnen ze de laatste fase van hun leven veilig en vertrouwd doorbrengen.

Vertrouwd én veilig: dat zijn in ons huis de sleutelwoorden. Ervaren vrijwilligers zijn – in alle bescheidenheid – dag en nacht aanwezig. Daarnaast werken we met een team van vaste verpleegkundigen. De medische begeleiding blijft (meestal) in handen van de eigen huisarts en indien nodig schakelen we specialistische hulp in. In huis is ‘zorgvuldig handelen’ het uitgangspunt. Wat dit in de praktijk betekent, leest u onder Hoe we werken.

Ons hospice is warm en sfeervol ingericht. De grote woonkeuken vormt het hart van het huis. Op de eerste verdieping is een woonkamer, die wij de familiekamer noemen. En je zou het niet verwachten op de Kanaalstraat, maar achter ons huis is een prachtige tuin met terras waar je (als hij tenminste schijnt) heerlijk in de zon kunt zitten.

Iedere gast heeft een eigen kamer met douche en toilet. De kamers zijn gemeubileerd, en voorzien van een hoog-laagbed, internetverbinding, een telefoon, een televisie en een muziekinstallatie. We willen dat gasten zich zoveel mogelijk thuis voelen in ons huis. Ze mogen dus gerust hun eigen meubels en spulletjes meenemen.

De naasten van onze gasten mogen – net als thuis – zelf voor hun dierbaren zorgen. Maar het hoeft niet. Wij verzorgen met liefde de maaltijden en de was. Vaste bezoektijden kennen we niet; onze gasten (en hun naasten) bepalen zelf wanneer zij bezoek willen ontvangen.

Op de gastenkamer kan een naaste blijven slapen. Voor vijf euro per nacht kunnen logés gebruikmaken van onze tweepersoons logeerkamer. Ze krijgen dan ook een lekker ontbijt.

Nazorg
Na het overlijden overleggen we met de nabestaanden wat de persoonlijke wensen zijn. De overledene kan 24 uur in ons huis blijven. Ongeveer twee keer per jaar organiseren we voor nabestaanden van overleden gasten een herdenkingsbijeenkomst.

Wat kost het?
Onze gasten betalen een eigen bijdrage van 40 euro per dag. Veel zorgverzekeraars vergoeden hospicezorg via de aanvullende verzekering. Als dit bij u zo is, declareren wij de kosten rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar. Gasten die geen aanvullende verzekering hebben, krijgen de factuur thuisgestuurd. Wilt u graag in ons hospice verblijven, maar heeft u geen aanvullende verzekering en kunt u de eigen bijdrage niet zelf betalen? Neem dan contact met ons op. We zoeken graag samen met u naar een oplossing.

Kosten levensonderhoud
Verblijf, maaltijden, koffie, thee, koekjes, fruit en fris voor de gast zijn bij de eigen bijdrage inbegrepen. Andere zaken, zoals toiletspullen, moet u wel zelf betalen. Kosten voor huisarts, medicijnen en andere voorzieningen zijn op dezelfde manier geregeld als thuis.

 Hoe lang mag iemand blijven?
Wij bieden plaats aan mensen met een levensverwachting van minder dan drie maanden. Soms blijft iemand langer leven dan verwacht. We bekijken dan samen wat wijsheid is: het verblijf verlengen of zoeken naar een andere vorm van ondersteuning. Tijdens het verblijf in het hospice blijven mensen ingeschreven staan op hun eigen woonadres.

Hoe verloopt de aanmelding?
Gasten kunnen zichzelf aanmelden, maar ze kunnen ook aangemeld worden door een naaste of hun (huis)arts. Dit kan per mail of telefonisch. Voor de opname komen we graag een keertje kennismaken. Hoe meer we vooraf met elkaar bespreken, hoe beter we de zorg op uw persoonlijke situatie kunnen afstemmen.

En als het vol is?
Als er in ons huis geen plaats is, kijken we of u thuis ondersteuning kunt krijgen. Of een ander hospice in de regio wel plaats heeft, kunt u zien op de website van netwerk palliatieve zorg.

Heeft u nog vragen of wilt u graag een keertje komen kijken? Bel of mail ons dan gerust.

Afspraak maken voor een kennismaking

Wij laten u in overleg graag ons huis weer zien. Bel of mail ons voor een afspraak.

Word vrijwilliger

Wilt u vrijwilliger worden bij ons dan horen wij graag van u: Stadshospice Utrecht zoekt mensen met een groot hart.
> Lees verder

“Het is alweer negen jaar geleden dat mijn vader stierf in jullie hospice. Ik zal die nacht nooit vergeten. Die twee vrijwilligers hebben mij toen zo lief opgevangen.”