Vervolgpagina-bermuurderweerd

Veelgestelde vragen - in ons huis

Aanmelden
Voor aanmelding of meer informatie kunt u ons bellen of mailen. We komen graag langs om samen te bekijken welke hulp er nodig is.

Kosten
Onze gasten betalen een eigen bijdrage van 40 euro per dag. Veel zorgverzekeraars vergoeden hospicezorg via de aanvullende verzekering. Als dit bij u zo is, declareren wij de kosten rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar. Gasten die geen aanvullende verzekering hebben, krijgen de factuur thuisgestuurd. Wilt u graag in ons hospice verblijven, maar heeft u geen aanvullende verzekering en kunt u de eigen bijdrage niet zelf betalen? Neem dan contact met ons op. We zoeken graag samen met u naar een oplossing.

Komen kijken
U bent van harte welkom om een keer te komen kijken. Als u contact met ons opneemt, kunnen we hiervoor een afspraak plannen.
Hebt u vragen, bel of mail ons. We beantwoorden uw vragen graag.

Word vrijwilliger

Wilt u vrijwilliger worden bij ons dan horen wij graag van u: Stadshospice Utrecht zoekt mensen met een groot hart.
> Lees verder

Word donateur

Voor het in stand houden van de vrijwilligerszorg is zijn wij naast subsidiegelden afhankelijk van giften, donaties en legaten. Wilt u ons steunen?
> Lees verder

Veelgestelde vragen

1 | Waar is het Stadshospice van Utrecht eigenlijk?

Het Stadshospice bevindt zich in de oude pastorie van de Antoniuskerk op de Kanaalstraat. Een markant gebouw met hoge plafonds en originele details. Er zijn zes gastenkamers, een woonkamer, een woonkeuken, een badkamer met hoog-laag bad en een grote ommuurde tuin. Het hele pand ademt rust uit. Elke gastenkamer heeft zijn eigen douche, toilet en een wastafel. In elke kamer is een relax-stoel en een televisie.

2 | Waarom zou je naar het Stadshospice gaan?

Om te kunnen sterven in een rustige en vertrouwde omgeving. Sterven is een natuurlijk proces, dat bij iedereen anders verloopt. Sterven kan een angstig idee zijn, waarbij het helpt dat er mensen met ervaring en een warm hart zijn, die vragen beantwoorden en je helpen om dit door te maken.

3 | Mag je je huisdier meenemen naar het Stadshospice?

In overleg is er veel mogelijk! Verblijven in het Stadshospice is maatwerk; voor de opname komt onze collega bij u langs voor een kennismaking en zal zij met u bespreken wat er voor u, en uw naasten, belangrijk is. Natuurlijk is niet alles mogelijk maar we zijn heel flexibel en denken graag met u mee. En wij begrijpen heel goed dat een huisdier, juist in deze periode, van grote steun kan zijn.

4 | Zijn er bezoektijden bij het Stadshospice?

U kunt altijd terecht in het Stadshospice. Het bezoek wordt natuurlijk altijd afgestemd op de behoefte van de gast die in het hospice verblijft maar bezoektijden kennen we niet. Er zijn ook mogelijkheden voor bezoekers om te blijven slapen bij hun naasten. Dat kan op de kamer van de gast. We zetten dan een bed bij. We hebben ook een ‘aanhang-bed’ om van het eenpersoonsbed van de gast een tweepersoonsbed te maken. Zodat je echt dicht bij elkaar kunt zijn.

5 | Verblijf je op zaal, net als in het ziekenhuis, bij het Stadshospice?

Er zijn geen slaapzalen in het Stadshospice, maar frisse en sfeervolle kamers. Het Stadshospice bevindt zich in een markant gebouw met hoge plafonds en originele details. Er zijn zes gastenkamers, een woonkamer, een woonkeuken, een badkamer met hoog-laag bad en een grote ommuurde tuin. Het hele pand ademt rust uit. Elke gastenkamer heeft zijn eigen douche, toilet en een wastafel. In elke kamer staat een relax-stoel en is een televisie aanwezig.

6 | Word je door vrijwilligers verzorgd of door verpleegkundigen in het Stadshospice?

Het team van huisarts, verpleegkundigen en geschoolde vrijwilligers zorgen er samen voor dat onze gasten, en hun naasten, zich veilig voelen in deze vaak emotionele en zware periode. Eigenlijk is het net als thuis: er is een huisarts die verantwoordelijk is voor de medische zorg. Meestal is dat de eigen huisarts. De verpleegkundige zorg wordt uitgevoerd door verpleegkundigen van thuiszorgorganisatie Careyn. Zij houden overzicht met betrekking tot de medicatie, zij verzorgen wonden, zij letten op hoe het proces verloopt bij onze gasten. Net als thuis, zijn de mantelzorgers (dus naasten en vrijwilligers) degenen die alle andere ondersteuning bieden. Hoe die ondersteuning eruit ziet is elke dag anders.

7 | Kun je parkeren bij het Stadshospice?

Zeker! En meestal nog voor deur ook. We hebben een 4tal parkeervergunningen voor het parkeren in de hele omgeving van het Stadshospice. Mochten alle vergunningen in gebruik zijn, zal de vrijwilliger dat aangeven en kunt u gebruik maken van betaald parkeren, plek is er altijd wel. De parkeerautomaat staat op 5 stappen van het Stadshospice.

8 | Kom je nog wel buiten na opname in het Stadshospice?

Als het enigszins lukt, en de gast vindt het fijn, dan stellen we alles in het werk om onze gasten ook van de frisse lucht te laten genieten. Het hospice heeft een nieuw aangelegde, grote tuin. Er zijn meerdere zitjes, er is een groot terras dat aansluit bij de openslaande deuren van de woonkeuken en er is een veranda waar gerookt kan worden. De tuin sluit aan bij de achterzijde van de Antoniuskerk en is omgeven door een oude muur met grote leilindes. Er staat een grote oude perenboom.

9 | Kan iedereen vrijwilliger worden bij het Stadshospice?

Het Stadshospice is een bijna-thuis-huis: de zorg is net als thuis georganiseerd, waarbij er 1 uitzondering is: alle mantelzorgers (vrijwilligers) hebben ervaring in het ondersteunen bij de laatste levensfase. De eigen huisarts blijft in de meeste gevallen betrokken, de verpleegkundigen van de thuiszorg (Careyn) zorgen voor de verpleegkundige zorg en de vrijwilligers doen de rest: zij runnen het huishouden en staan de gast en hun naasten bij waar nodig. Zij zijn geschoold en worden jaarlijks bijgeschoold.

10 | Moet je terug naar huis als je niet binnen 3 maanden sterft, bij het Stadshospice?

Het komt wel eens voor dat iemand tijdens zijn verblijf in het Stadshospice opknapt. We zien dat bij oudere mensen die vrij eenzaam leefden, en misschien wat minder goed voor zichzelf zorgden. Door de warme aandacht en het lekkere eten knappen ze weer op, waardoor hun levensverwachting toeneemt en zij niet meer passen binnen het hospice. Dat is vaak verwarrend voor alle betrokkenen. In de praktijk komen we dat niet vaak tegen.

11 | Kun je ook thuis hulp van het Stadshospice krijgen?

Het Stadshospice heeft ook vrijwilligers die bij mensen thuis ondersteuning bieden. Dat doen zij net als mantelzorgers dat zouden doen. Door nabijheid te bieden en een luisterend oor. De vrijwilligers nemen de taken van de thuiszorg zoals medisch handelingen en huishoudelijke taken niet over. Meer informatie over vrijwilligers thuis vindt u hier.

12 | Hoe meld u uzelf aan?

Voor aanmelding of meer informatie kunt u ons mailen of bellen. We komen graag langs om samen te bekijken welke hulp er nodig is.

Telefoon: 030-2916040

Mail: info@stadshospiceutrecht.nl