
Bij u thuis
De meeste mensen willen het liefst thuis blijven in de laatste fase van hun leven. Een vertrouwde omgeving met familie en vrienden dichtbij. Soms is er dan wel professionele zorg nodig. En in veel gevallen komt die zorg voor een groot deel ook op de schouders van mantelzorgers terecht. Dat kunnen partners zijn of kinderen, buren of vrienden.
Wanneer de palliatieve fase langer duurt dan vooraf werd gedacht wordt de druk op de omgeving ook groter. Er wordt veel gevraagd van mantelzorgers, soms gedurende weken of zelfs maanden. Het Stadshospice kan helpen. We hebben een team van speciaal opgeleide vrijwilligers die ook bij mensen thuis langsgaan om ondersteuning te bieden.
We gaan altijd eerste met elkaar in gesprek om af te stemmen welke ondersteuning er nodig is. Dat hangt ook af van de zorgvraag. Is er één vrijwilliger nodig, of zijn er twee gewenst. Ook maken we een afspraak met u om te kijken of het klikt tussen u en de vrijwilliger. Dat is wel zo belangrijk.
De vrijwilliger kan wat taken overnemen van de mantelzorgers. Zo kunnen zij weer even het normale leven oppakken, door te gaan sporten, te werken, of door weer wat meer tijd door te brengen met het eigen gezin. Mantelzorgers krijgen op deze manier de adempauze die soms heel welkom kan zijn.
De vrijwilligers die bij u thuis komen kunnen verschillende vormen van ondersteuning bieden. Zoals:
- samen met u naar buiten gaan.
- een gezelschapsspelletje met u spelen.
- ondersteuning geven bij de dagelijkse verzorging.
- luisteren naar en praten met u en uw naasten.
- aanwezig zijn wanneer uw partner, familielid, vriend of vriendin even weg moet.
- komen waken in de laatste levensfase.
Voor ons staan uw wensen en behoeften centraal.
Onze vrijwilligers zijn inzetbaar op alle dagen van het jaar, zowel overdag als ’s avonds. En, in overleg met de zorgprofessional(s), ook ’s nachts. Hoe vaak en hoe lang zij bij u zijn hangt af van wat u wilt.
Wanneer de palliatieve levensfase zich aandient kunt u zich aanmelden voor ondersteuning. Als u dit niet zelf kunt of wilt doen dat kunnen ook familieleden, vrienden, de huisarts of de wijkverpleegkundige contact met ons opnemen.
Bent u benieuwd wat we voor u of voor een naaste van u kunnen betekenen? Neem dan gerust eens contact op voor meer informatie. Of voor een kennismaking.
De zorgcoördinator maakt dan een afspraak met u voor een gesprek. Op die manier kijken we met elkaar op een zorgvuldige manier naar hoe we uw aanvraag het beste kunnen invullen.
Voor aanmelden of meer informatie kunt u ons bellen of mailen. We komen graag langs om samen te bekijken welke hulp er nodig is.
Afspraak maken voor een kennismaking
We komen graag langs om samen te bekijken welke hulp nodig is. Mail of bel ons
Word vrijwilliger
Wilt u vrijwilliger worden bij ons dan horen wij graag van u: Stadshospice Utrecht zoekt mensen met een groot hart.
> Lees verder
“Het overlijden van mijn moeder was zwaar en verdrietig. Hoewel ik haar enige kind was, voelde ik me niet alleen. Jullie steun en respect waren een grote troost voor me.”